Průmyslové značení

Novinky, technologie, užitečné informace z oblasti trvalého značení dílů, výrobků a materiálu.

Blog o průmyslovém značení

Mikroúder – progresivní metoda značení dílů

5.4.2009

Metoda značení materiálu pomocí technologie zvané mikroúder (někdy též nazývané mikrobod) zaznamenala v 90.letech výrazný úspěch.

 

mikrouder
Technika nazývaná mikroúder spočívá v gravírování materiálu údery ocelového hrotu. Povely mikroúderovému systému zadává řídící jednotka, která ovládá parametry jako rychlost posunu značící hlavy, sílu a hloubku úderu.

Mikroúder je velmi flexibilní metoda, protože umožňuje značit širokou škálu materiálů (trvalý popis oceli, zušlechtěné oceli do tvrdosti 62 HRC, hliníku, nerezu, plastů, dřeva, skla, keramiky…).

Podle principu ovládání rozlišujeme mikrobodové systémy pneumatické a progresivnější elektromagnetické. Elektromagnetické verze mikrobodových systémů nabízejí uživateli několik nesporných výhod oproti pneumatické koncepci.

Výhody elektromagnetické pohonu mikroúderových systémů

První výhoda je evidentní – elektromagnetický pohon je nazávislý na fixním rozvodu energie a mikroúder tak lze bez omezení používat i tam, kde není k dispozici stlačený vzduch.

Rovněž lze využít mobilní přenosné verze mikroúderových strojů, případně flexibilní verzi kombinovanou, která umožňuje značící hlavu kdykoli sejmout a použít jako přenosný model. Tento unikátní koncept na českém trhu nabízí mikroúderový stroj Multi4 M od francouzského výrobce Technomark.

Elektromagneticky poháněné mikroúderové systémy také nabízejí větší zdvih hrotu než pneumatické stroje. Vzdálenost hrotu od značeného kusu se může pohybovat od 2 do 10 milimetrů, což umožňuje značení kulatin malých průměrů.

Další nezanedbatelnou výhodou je menší hlučnost elektromagnetického systému během provozu.

Mikroúder a výkonnost

Značení na bázi mikroúderu je vysoce výkonné – hodí se v provozech, kde je potřeba značit vysokou kadencí, řádově až 10 -12 000 kusů / den. Díky svým přednostem se mikroúder často využívá v automobilovém průmyslu. Mikrobodová zařízení lze snadno integrovat do výrobní linky (modely Technomark Multi4 I určené k integraci).

Tags:   · ·