Průmyslové značení

Novinky, technologie, užitečné informace z oblasti trvalého značení dílů, výrobků a materiálu.

Blog o průmyslovém značení

Číslovačky – praktické značení do kovu či plastu

24.5.2009

Ve výrobních provozech často potřebujete v rámci zpětné sledovatelnosti zajistit označování kusů tak, aby čísla ražená do dílce postupně narůstala.

 

číslovačka Sirius

Použití samostatných razníků je nepraktické a časově náročné. Pro vícemístná čísla musí totiž operátor kombinovat několik razníků, může se splést a výslednou ražbu se nikdy nepovede přesně zarovnat do řádku.

Řešením jsou číslovačky

Naštěstí existuje jednoduché a praktické řešení: číslovačky pro ražbu do kovu nebo do plastu (na český a slovenský trh dodává firma Pramark). Jde o razníky na otočných kroužcích, zkombinované do jednoho číslovače. Ražba se provádí klasicky ručně kladivem.

Po každé provedené ražbě obsluha pootočením kroužku na příslušné pozici zvýší ražené číslo na požadovanou hodnotu. Otočné molety potom zaaretuje integrovanou závlačkou a zařízení je připraveno ke značení následujcího kusu.

Integrace číslovačů, bezpečnost, příslušenství

Při výběru číslovačky si můžete zvolit z několika velikostí znaků. Objednat lze i razníky s písmeny místo čísel. Jednotlivé razníky jsou v číslovačkách osazeny do držáku, který ve standardním provedení pojme 6 pozic.

Pro větší bezpečnost operátora lze k číslovačkám objednat bezpečnostní stopku, které chrání ruku při nárazu kladiva. Držák je výměnný, takže číslovačku lze připevnit i na lis.

Tags: